2008-09-08 20:40:33• hírek • Szatmar.ro

Rendmánia, mint kényszerbetegség

Rovatunkban ezen a héten a tisztaságmániát, mint kényszerbetegséget elemezzük Fleisz Kinga pszichológusnő segítségével.

A tisztaságmánia a kényszerbetegségek közé sorolható betegség, melynek lényege a visszatérő, szorongáskeltő, irreális kényszergondolatok, valamint a szorongás csökkentésére végzett ismétlődő rituálék. Az illető tisztában van tüneteinek kórosságával, de nem tud szabadulni tőlük. Kényszerbeteg az, aki naponta legalább egy órát foglalkozik a kényszergondolattal és-vagy cselekvéssel, megnehezítve így a mindennapi életét úgy a saját magáét, mint másoké egyaránt.

A kényszeres tünetek jellemzői

Kényszergondolat: Akarattól függetlenül jelentkezik, visszatérő, szorongást kelt, a beteg tisztában van irracionalitásával.

Kényszercselekvés : a kényszergondolatra adott válasz, célja a szorongás csökkentése, ismétlődő, túlzott mértékű vagy értelmetlen cselekvéssorozat.

A kényszerbetegek 80%-a szenved egyidejűleg kényszerképzetektől és kényszercselekvésektől. Húsz százalékuknak vagy csak kényszerképzetei vagy csak kényszercselekvései vannak.
A kényszeresekre jellemző a „minden vagy semmi" gondolkodásmód. Arra törekszenek, hogy 100%-osan kizárják a „baj" bekövetkezésének lehetőségét. A probléma lényege abból áll, hogy 100%-osan semmit nem lehet kizárni. Ez egy olyan cél, ami elérhetetlen, és ezzel a tudattal kell együtt élnünk. A kényszerbetegekre jellemző a „mi lenne, ha…?" vagy a „csak baj ne legyen…" gondolkodás. Mindent túlbiztosítanak (ez a kényszercselekvés alapja), számukra csak a „tökéletes" megoldás fogadható el. Többnyire perfekcionisták, miközben gyakran döntésképtelenek, mivel ritkán fordul elő „tisztán fekete-fehér" szituáció.

A betegek élettere egyre jobban beszűkül. Egyre gyakrabban jelentkeznek a kényszergondolatok, egyre hosszabb időt vesznek igénybe a kényszeres rituálék. Eljuthatnak odáig, hogy egy felöltözés eltarthat órákig, mivel minden egyes ruhadarabot megfelelő rituálé szerint kell „tökéletesen" felvenni. A betegség tinédzserkorban kezdődik leggyakrabban. A nőknél még az első szülést követő időszakban gyakori a betegség kezdete.

A szenvedélyes szerencsejátékosok, nagyevők és ivók, drogosok, kényszeres bevásárlók is általában ellenállhatatlan kényszert éreznek, és hogy nem tudják abbahagyni cselekedeteiket, ami azonban legtöbb esetben kellemes élményt jelent a számukra, míg a kényszerbetegeknek magatartásuk semmiféle élvezetet nem okoz. A kényszerbetegség és e zavarok között a határt azonban nem mindig könnyű meghúzni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: